Geniet jij van deze heerlijke Strijder van Wijnhuis Eindhoven? Hier vind je het verhaal van een ware held die zijn leven op het spel heeft gezet in Eindhoven, voor onze vrijheid.

Onze strijder: John W. Kiley!

Op de plek waar nu het Wijnhuis Eindhoven gevestigd is, hebben zich tijdens en aan het einde van WO2 vele vuurgevechten plaats gevonden. Vele strijders hebben op deze plek hun leven op het spel gezet.

 

Op maandag 18 september 1944, omstreeks 06.00 uur, ging de aanval van het 506e Parachutistenregiment, onderdeel van het 101e Airborne luchtlandingsdivisie, op Eindhoven van start.

 

Een dag ervoor waren zij, als onderdeel van operatie Market Garden, per parachute geland in de dropzones rond Son, boven Eindhoven. In drie bataljons marcheerden zij op naar Eindhoven. Toen het 3e bataljon Vlokhoven had bereikt werd Kapitein John W. Kiley dodelijk getroffen in de hals.

 

De dodelijke kogel was afkomstig van een Duitse sluipschutter.

 

Waar deze schutter zich bevond is tot op de dag van vandaag nooit achterhaald, maar mogelijk in de toren van de Vlokhovense kerk. Meteen na het dodelijke schot in de hals van John W. Kiley is de toren met groot geschut onder vuur genomen. De schade van onder meer de kogelregen is tot op de dag van vandaag te zien. 

 

Markant detail

Naast het feit dat nooit zeker is geworden of de betreffende schutter wel in de toren van de kerk zat, zijn er zelfs getuigen die verklaarden dat het juist een onschuldige pastoor was die zich boven in de kerk had verscholen.

De waarheid zullen we nooit achterhalen, feit blijft dat op deze plek de hardheid, heftigheid en de gruwelijkheid van de Tweede Wereldoorlog zich meer dan zichtbaar was en zal blijven.

 

John W. Kiley – Een strijder die we nooit mogen vergeten!