Geniet jij van deze heerlijke strijder bij het Echos 'De Vrijheid' in Oirschot? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Willem Blankers!

Willem Blankers, geboren op 6 december 1908. Willem was een van de vele helden die dienden als soldaat bij het Nederlandse leger. Tijdens de oorlog heeft Willem zijn leven meerdere malen op het spel gezet, met de bevrijding als doel. Voor hem, voor ons, voor iedereen.

 

In de avond van 10 mei 1940 waren de troepen waar Willem deel van uitmaakte bevolen om 's nachts nieuwe posities in te nemen achter de Zuid-Willemsvaart ten zuidwesten van Veghel. De 1e Compagnie vormde de linkerkant van het bataljonsvak west van het gehucht Zijtaart. Het was een kilometer ten zuidoosten van Veghel dat de Duitsers de eerste doorbraak over de Zuid-Willemsvaart wisten te forceren, toen zij de ophaalbrug bij Keldonk wisten te herstellen en met pantserwagens, tanks en motorrijders over de Vaart te komen. De Duitsers trokken steeds verder op richting het noorden, uiteindelijk rolden zij de Nederlandse Defensie achter het kanaal op.

Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart waren tanks druk doende Nederlandse verdedigers te onderdrukken, daarbij gesteund door gemechaniseerd geschut.

 

Stel je voor wat een strijd dit geweest moet zijn...

 

Uiteindelijk was dit de locatie waar de Zuid-Willemsvaart defensie werd doorbroken en de Duitse hoofdmacht in de avond met kracht zou doorstoten richting Eindhoven en Tilburg. Vele soldaten werden uitgeschakeld door gevangenneming, terwijl andere delen van het bataljon haastig richting Tilburg probeerden te ontkomen.

Acht soldaten lieten deze avond in het heetst van de strijd het leven, waaronder Willem Blankers. Hij sneuvelde in het gevecht met de pantserwagens aan de westzijde van het kanaal.

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Wilhelmus Christianus Blankers ( 05-12-1908 / 11-05-1940 )

Overleden door vijandelijk vuur, te Veghel, begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats te Zijtaart.