Geniet jij van een heerlijke Strijder gekocht bij Hello Bier in Veghel? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Ton Kuyper!

Ton Kuyper, spil in het Veghelse verzet

Ton Kuyper, een bekende rijwielhandelaar in Veghel, speelde een zeer belangrijke rol in het ondergrondse verzet.

Stel je voor, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang, en laat diepe sporen na in het hele land en onder de gehele bevolking. Opgeven is ondanks alle ellende geen optie. Met deze gedachte had het verzet in Veghel een groot en sterk netwerk opgebouwd. Ton Kuyper speelde een belangrijke rol in dit netwerk. Hij gaf onder andere gehoor aan de oproep om communicatie- en transportlijnen te saboteren. Het bekende "Duits lijntje" was een van deze lijnen.

 

Achter zijn winkelpand in Veghel had Ton Kuyper stiekem de stalen profielen en houten planken verborgen die afkomstig waren van een opgeblazen ophaalbrug. In zijn tuin lagen wapens en benzine opgeslagen.

 

De contacten met andere verzetsgroepen worden ook door hem onderhouden: Zo fietst hij met regelmaat op en neer naar Den Bosch, Eindhoven en andere belangrijke plekken in de hele regio. Een belangrijke maar evenzo gevaarlijke bezigheid. Bij een van deze geheime missies fietst Ton Kuyper weer naar Den Bosch en neemt dan ook een aantal armbanden mee met de opdruk "Oranje", bij zijn terugtocht staat er een Duitse militair op de weg, die direct Ton's fiets vordert. Maar Ton heeft naast de bedrukte armbanden ook een pistool in zijn fietstas zitten. Hij vraagt daarom of hij zijn fietstas mag houden, de Duitser stemt hiermee in. Als hij in de tas gekeken zou hebben..........,.

 

De vader van Ton Kuyper was postbeambte in Veghel. Alle post die gericht was aan Duitse instanties of aan NSB'ers onderschepte hij. In een van de deze achtergehouden brieven, geschreven door een NSB'er, stond de tip om een inval te doen bij de familie Kuyper; deze zou zich bezig houden met ondergrondse activiteiten, sabotages en verzetsoperaties.

 

Was die brief niet onderschept, dan waren een heleboel mensen vlak voor de bevrijding alsnog gefusilleerd.

 

Zelfs wanneer Amerikaanse soldaten hun leven op het spel zetten om Nederland te bevrijden schiet Ton Kuypers deze te hulp. Hij  krijgt de opdracht om mankrachten te verzamelen en samen met de Amerikanen een nieuwe, bredere brug over de sluis tin Veghel te maken. Ijzeren balken, hout en alles wat er voor nodig is, moet er zo snel mogelijk komen, er is geen tijd te verliezen. Tijdens deze werkzaamheden hoort Ton Kuypers de kogels over de weg fluiten, het blijkt levensgevaarlijk te zijn maar hij geeft simpelweg niet op.

 

Ton Kuyper heeft zijn rol in het verzet en die van zijn familie na de oorlog nooit aan de grote klok gehangen. Hij ontving desondanks het Verzetsherdenkingskruis voor zijn heldenmoed tijdens de bezetting en zijn hulp aan de bevrijders in september 1944.

 

Deze held mogen wij nooit vergeten. Onze Veghelse Strijder: Ton Kuyper.