Geniet jij van deze heerlijke strijder bij De Zwaan in Middelbeers? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Pater Benvenutus van Genuchten!

Nederland kreunt onder het juk van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1941 komt de katholieke vakbond onder leiding van de NSB. De bisschoppen protesteren hiertegen en laten in de kerken een brief voorlezen. Ze roepen alle leden op hun lidmaatschap op te zeggen. Pater van Genugten uit Middelbeers ondersteunt de actie. Hij vermenigvuldigt de brief en deelt die uit in Den Haag. Hij wordt gearresteerd en gevangen gezet. Via de strafgevangenis in Scheveningen en kamp Amersfoort komt hij in november 1941 in Dachau aan. Een concentratiekamp bij München.

 

Hij werkt er als verpleger in een ziekenhuis en als metselaar. Hij moet crematoria bouwen. Later werkt Benvenutus als arbeider in een voedselfabriek. Wat een geluk! Nu hoeft hij niet om te komen van de honger. Op onbewaakte momenten kan hij zijn eigen honger stillen.

Pas op 29 april 1945 komt Pater Benvenutus vrij als de Amerikanen het concentratiekamp bevrijden. Ze zijn onthutst van wat ze er aantreffen aan ellende. Pater Benvenutus reist naar huis. Hij draagt zijn boevenpak nog als hij op 23 mei 1945 in Middelbeers (Oirschot) arriveert. De buren hebben zijn ouderlijk huis versierd met bloemen en vlaggen. Na bijna 4 jaar concentratiekamp kan zijn moeder hem weer in haar armen sluiten.

 

Pater Benvenutus van Genuchten O.F.M.: overleeft 4 jaar concentratiekamp

 Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Pater Benvenutus van Genuchten O.F.M. ( 10-02-1900 Middelbeers / 07-08-1956 Oudewater )