Geniet jij van deze heerlijke Strijder van Super Service Henst uit Vessem? Hier vind je het verhaal van een ware held uit Vessem die zijn leven op het spel heeft gezet tijdens WO2, voor onze vrijheid.

Onze strijder: Harrie Soetens!

Harrie wordt geboren op 22 april 1919 in Vessem. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Tegen deze achtergrond wordt Harrie als soldaat onder de wapenen geroepen om bij te dragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng.

Samen met duizenden militairen wordt Harrie dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Voor het einde van het jaar is Harrie naar Singapore getransporteerd, waar hij op 29 december met duizend Nederlandse krijgsgevangenen wordt ingescheept op het Japanse transportschip Nichimei Maru. Eindbestemming is de Birmese havenstad Moulmein, van waaruit ze voor dwangarbeid zouden worden doorgezonden naar de verderop gelegen Birma-spoorlijn.

Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, op 75 kilometer van Moulmein, als geallieerde toestellen een luchtaanval op het schip uitvoeren. De Nichimei Maru zinkt en veel krijgsgevangenen belanden te water, maar de meesten kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2. Tweeëndertig gevangenen kunnen echter niet meer gered worden. Een van hen is Harrie die nog aan boord van het schip dodelijk wordt getroffen door een granaatscherf van het geallieerde vuur.

Onze Strijder, Harrie Soetens is 23 jaar geworden.