Geniet jij van deze heerlijke Strijder bij camping de Kienehoef in Sint-Oedenrode? Hier vind je het verhaal van deze held.

Onze strijder: Ties Boeren!

Ties wordt geboren op 9 mei 1918 in Sint-Oedenrode en gaat na zijn schooltijd werken in de klompenmaker van zijn vader op Boskant. Wanneer Ties de bedrijfsvoering laat mechaniseren wordt hij kostwinner voor het hele gezin. Ook wanneer de oorlog uitbreekt zit Ties niet stil, samen met plaatsgenoot veldwachter Gerard Bouwman is hij onder de schuilnaam ‘Jaap van Loenen’ actief in het verzet. Als hulpverlener zet hij zijn leven op het spel voor onderduikers zoals joden, neergeschoten geallieerde piloten, en jongeren die zich aan de Arbeitseinsatz onttrekken. En daar houdt het waarschijnlijk niet eens op: Ties zou ook hebben deelgenomen aan overvallen op een gemeentehuis en distributiebureau in de omgeving.

Dat de heldendaden van Ties riskant waren, dat wist hij. Maar niks doen en wegkijken was voor deze held geen optie. Helaas loopt het niet goed af: Ties en Gerard worden eind augustus 1944 verraden door een Bosschenaar die zich als verzetsman had voorgedaan en vastgezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. In de avond van 16 september 1944 worden ze naar het inmiddels ontruimde kamp Vught overgebracht en daar samen met twee andere verzetsstrijders – Marinus de Jong en Gerard du Bois – in het licht van de autokoplampen gefusilleerd. Ties is 26 jaar geworden. Voor hem is de bevrijding een dag te laat gekomen: op 17 september wordt Sint-Oedenrode in het kader van operatie Market Garden door de geallieerden bevrijd.

Het graf van de vier verzetsstrijders wordt begin maart 1946 in Vught gevonden op aanwijzingen van een ondergedoken Nederlandse SS’er die de fusillade heimelijk heeft zien gebeuren. Ties wordt thuis in Sint-Oedenrode herbegraven.

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Ties Boeren ( 09-05-1918 / 16-09-1944 )