Geniet jij van deze heerlijke strijder van Drankenhandel Boxmeer in Sint-Oedenrode? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Johannes van der Eerden!

Johannes van Eerden, deze echte held heeft wel een hele bijzondere link met de winkel waar jouw Strijder vandaan komt. Deze man was namelijk familie van de huidige uitbater Johan. Wat een prachtig eerbetoon kan er nu gemaakt worden aan Johannes, die zijn leven verloor, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.


GESTREDEN EN GESTORVEN VOOR HET VADERLAND

 

Johannes werd geboren op 14 februari 1912 in Schijndel. Hij stond bekend als een echte familieman, en hechtte zeer veel waarde aan bijvoorbeeld zijn ouderlijk huis. Na zijn jeugd stond ook voor hem, de onontkoombare dienstplicht voor de deur. Jaren later werd Johannes dan ook daadwerkelijk opgeroepen om het land letterlijk en figuurlijk te verdedigen. De Duitsers stonden op het punt om Nederland binnen te vallen. De zware gevechten waaraan Johannes heeft deelgenomen gingen de boeken in als de strijd in de Maaslinie.

 

De gevechten speelden zich af over een lengte van ruim 100 km, grofweg van Mook tot Maastricht. Het noordelijke deel van de Maaslinie – tot aan de Brabantse grens met België – werd verdedigd door de zogenaamde Peeldivisie: Een op papier aanzienlijke strijdmacht maar door de verdeling over verschillende vakken niet overal sterk genoeg. En misschien is dit zelfs nog licht uitgedrukt.


De Maaslinie zelf was licht verbunkerd, maar al met al een fragiele linie waarin een zwakke bezetting de aanvaller zo lang mogelijk moest zien te vertragen, zonder ondersteuning van zware wapens of reserves. En daar kwam Johannes van der Eerden, dan ook zeer snel, aan het begin van de bezetting, om het leven. Gedood door artillerievuur op de verdedigingssector te Kesseleik.

 

Opgeroepen worden voor de dienstplicht. Huis en haard verlaten om je leven op het spel te zetten voor de vrijheid, en voor het vaderland. Kun je dat jezelf voorstellen? Johannes van den Eerd die deed het. En daarom is hij een van onze Strijders. Een held die we nooit mogen vergeten.

 

Johannes van der Eerden ( geboren op 14-02-1912, gestorven op 10-05-1940 )