Geniet jij van deze heerlijke strijder van De 3 Gebroeders in Nuenen? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Willem Hikspoors!

Afbeelding 1: Willem Hikspoors op de brug

Op 19 september lanceren de Duitsers vanuit Nuenen een tegenaanval op de Britten die oprukken naar Arnhem. De Duitsers zoeken naar wegen om Eindhoven en Son te bereiken en moeten daarvoor ergens de rivier de Dommel oversteken. Een van de mogelijkheden is deze brug. Ze sturen een verkenningseenheid met 5 halfrups-voertuigen om te kijken of de brug de Duitse tanks kan dragen. Maar dan komen zij tuinman Willem Hikspoors tegen.

Door zijn optreden kreeg Willem de bijnaam

‘ de koelbloedige tuinman’

De Duitse 107e Panzerbrigade werd op 19 september 1944 ingezet om vanuit Nuenen een tegenaanval te doen op Eindhoven en Son. Het oprukkende Britse XXXe legerkorps moest tot staan worden gebracht. De Duitse tanks moesten daarvoor ergens de Dommel oversteken. Men stuurde daarom verkenningseenheden uit om de mogelijke oversteekplaatsen te beoordelen.

Bij deze brug kwamen Duitse verkenners Willem Hikspoors tegen. Willem was tuinman op het landgoed Soeterbeek en had meteen door wat de Duitsers van plan waren. Hij zette zijn leven op het spel door ze ervan te overtuigen dat de brug het niet zou houden. Bovendien redde hij met zijn optreden de zoon van de jonkheer die door de Duitsers voor een spion werd gehouden. Willem kreeg voor zijn koelbloedige optreden een onderscheiding en de brug werd in 1984 naar hem vernoemd.

Willem Hikspoors: Een echte held, een strijder welke we nooit mogen vergeten!

Afbeelding 3: plaquette op de brug