Geniet jij van deze heerlijke Strijder van Stigros in Eindhoven? Hier vind je het verhaal van een ware held die zijn leven op het spel heeft gezet in Eindhoven, voor onze vrijheid.

Onze strijder: Harry Aarts!

Harry Aarts wordt geboren op 20 maart 1915 in Westerhoven te Bergeijk, als zoon van de veldwachter. Hij is getrouwd en werkt als rechercheur in Eindhoven, waar hij in de kost gaat.

 

Tijdens de oorlog blijkt wat een held Harry is: Met gevaar voor eigen leven helpt hij samen met plaatsgenoot Rien van Bruggen neergeschoten geallieerde piloten naar verzetsvrouw Coba Pulskens in Tilburg te brengen.

 

Van daar worden ze naar de grens gesmokkeld, om via het Belgisch verzet terug te keren naar Engeland. Voor het vervoer van de piloten maakt Harry gebruik van een politiewagen om de kans op aanhouding in de spertijd te verkleinen.

 

Op 8 juli 1944 gaat het mis. Harry stelt zichzelf en een politieauto beschikbaar voor het vervoer van een aantal ondergedoken piloten naar Tilburg. Samen met Jan Brunnekreef uit Oisterwijk brengt hij drie piloten naar de Diepenstraat in Tilburg. De piloten worden daar afgezet en vervolgens rijden Harry en Jan nog een keer naar Eindhoven om nog twee piloten op te halen. Daar voegt ook verzetsman Piet Haagen zich bij dit gezelschap. Weer op weg naar Tilburg worden zij door de Feldgendarmerie aangehouden bij Moergestel. De piloten vallen al snel door de mand omdat zij geen Nederlands spreken. Bij fouillering wordt het adres van Coba Pulskens gevonden. De beide piloten worden naar een krijgsgevangenenkamp gevoerd. Harry, Jan en Piet worden gearresteerd.

 

Harry Aarts wordt op 19 augustus 1944 om half negen in de avond op de fusilladeplaats nabij het kamp Vught terechtgesteld, evenals Rien van Bruggen en Piet Haagen. Jan Brunnekreef staat een half uur later voor het vuurpeloton.

 

Harry heeft zijn leven ontelbare keren op het spel gezet voor anderen. Hij was een echte held.

Een strijder die we nooit mogen vergeten!