Geniet jij van deze heerlijke strijder van Gall & Gall Heivelden in Best? Hier vind je het verhaal van deze held.

Onze strijder: Mike Michaëlis

De atletiekvereniging in Best is genoemd naar Generaal Michaëlis. Waarom? De vereniging is opgericht in 1957. In die tijd was het gebruikelijk om een vereniging te noemen naar een strijder uit de Tweede Wereldoorlog. Was Michaëlis een strijder?

 

Op 6 juni 1944 springt hij als parachutist in Normandië onder bevel van Kolonel Moseley. Moseley raakt gewond en draagt Michaëlis op een zelfmoordmissie samen te stellen. MIchaëlis weigert.  Door snel weg te duiken, ontwijkt hij de kogel die Moseley afvuurt. Enkele dagen later krijgt hij het commando over het 502e regiment.

Op 17 september springt hij boven de Sonse Heide. Hij raakt twee keer licht gewond tijdens de gevechten. Op 22 september ontploft een Duitse artilleriegranaat voor zijn hoofdkwartier. Michaëlis raakt zwaar gewond, moet het bevel overdragen en gaat terug naar huis om te herstellen.

 

Op 28 december 1944 hervat hij zijn werk als ‘Chief of Staff’ van de 101e Airborne Divisie. Op het eind van de oorlog komt de divisie in Bergtesgaden aan. Hier staat het buitenverblijf van Hitler. Het wordt vakkundig leeggeroofd. De parachutisten zelf zeggen: “We hebben de aanwezige spullen zorgvuldig en totaal bevrijdt.”

Mike Michaëlis wordt tijdens de Koreaanse Oorlog bevorderd tot generaal. Maar voor zijn manschappen blijft hij “Iron Mike”.

Hij wordt benoemd tot ereburger van Best en zijn naam wordt verbonden aan de atletiekvereniging. Iron Mike is nooit in de gelegenheid geweest om nog eens naar Best te komen.

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Mike Michaëlis: strijder voor vrijheid.

(geboren in 1912 / gestorven in 1985 in Clayton)