Geniet jij van deze heerlijke strijder bij Andrea’s Borrelbar in Best? Op een steenworp afstand heeft deze held zijn leven op het spel gezet voor JOUW vrijheid. Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Robert George Cole!

6 juni 1944: D-day: De geallieerde legers zetten voet aan wal in Normandië om een einde te maken aan de Duitse overheersing. Luitenant-kolonel Robert Cole springt in het pikkedonker met zijn bataljon parachutisten. Onder zijn bevel moeten ze de weg naar Carentan vrij maken. De opmars gaat langzaam door beschietingen met artillerie, machinegeweren en mortieren. Bij de brug over de Douve vraagt Cole om een rookgordijn en beveelt hij een aanval met bajonetten. Hij gaat zelf voorop in het gevecht van man tegen man. Het lukt om de weg naar Carentan in handen te krijgen.

 

17 september 1944: Operatie Market Garden is in volle gang. De geallieerde legers vallen Brabant binnen om Nederland te bevrijden. Luitenant-kolonel Cole springt deze zonnige middag vanuit een van de vele Dakota vliegtuigen, samen met zijn bataljon. Ze landen op de Sonse heide. Een groep geallieerden, de H compagnie, gaat naar Best om de brug over het kanaal terug te veroveren van de Duitsers. Deze compagnie raakt echter snel geïsoleerd door de aanwezige Duitsers. Robert Cole trekt daarom ook naar Best om te helpen. Hij moet zich ingraven nabij de Schietbaanlaan, een zandpad haaks op de weg tussen Best en Son, ( enkele honderden meters vanwaar nu het Boshuys staat ). Cole vraagt om luchtsteun en laat gekleurde panelen neerleggen om zijn positie te markeren voor de bommenwerpers. Hij kijkt omhoog voor de laatste check. Er valt een schot. Robert Cole wordt dodelijk geraakt door een Duitse sluipschutter.

Twee weken later krijgt Cole de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, de Medal of Honor, toegekend.

 

18 september 2009: De zoon van Robert Cole, Bruce, onthult op de hoek van de Sonseweg – Schietbaanlaan in Best een blijvend eerbetoon aan zijn vader. Dit monument staat nu vlak bij de plaats waar zijn vader gesneuveld is.

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Robert George Cole ( 19-03-1915 / 18-09-1944 )