Geniet jij van deze heerlijke strijder bij het Joe Mann Paviljoen in Best? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: Joe Mann!

17 september 1944. Operatie Market Garden is in volle gang: Duizenden paratroopers, ontelbaar veel soldaten uit vele landen, riskeren allemaal hun leven met een doel: De bevrijding van Nederland.

Onder hen ook Joe Mann, hij word met zijn compagnie naar de brug over het Wilhelminakanaal in Best gestuurd, om deze terug in te nemen van de Duitsers. Hoewel de brug word opgeblazen en de actie zinloos lijkt, vechten Joe mann en zijn mannen ongenadig hard door. Onvoorwaardelijk, tegen de Duitse troepen welke sterker lijken te zijn. De gevechten gaan dagen door. Het aantal doden is niet meer te tellen, over het aantal gewonden niet te spreken. Joe Mann belandt na dagenlang verzet met enkele mede soldaten in een schuttersput. Er word ze geen rust gegund, en voor ze het weten belanden ze wederom in een heftig gevecht. Handgranaten en kogels vliegen over en weer. De ene soldaat krijgt een kogel dwars door zijn slaap, de andere verliest zijn gezicht en ogen door een ontploffende granaat. Deze mannen vechten door, en doen alles waarvoor ze hier gekomen zijn.

Wanneer de volgende granaat de put in valt, weet Joe Mann wat hij moet doen. Zwaargewond aan armen en schouders, roept hij ‘Grenade!’ en springt ruggelings op de granaat. Met de dood als gevolg, maar gedaan wat hij kon doen om zijn overgebleven manschappen te sparen.

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Joe Eugene Mann ( 08-07-1922 / 19-09-1944 )

in 1945 postuum onderscheiden met de Medal of Honor: De hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding.