Geniet jij van deze heerlijke strijder van Slijterij Gérard in Best? Hier vind je het verhaal van deze held. Onze strijder: John Michaëlis !

Het is 6 juni 1944. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang en slaat diepe wonden in de samenleving. John Michaëlis is een van de vele helden die zijn leven op het spel zet om ons te bevrijden van de Duitse bezetter. Hij springt als parachutist in Normandië, onder bevel van Kolonel Moseley. Moseley raakt zelf gewond en draagt Michaëlis op een zelfmoordmissie samen te stellen. MIchaëlis zal alles doen, maar dit niet. Dit gaat te ver, hij weigert. Moseley is ten einde raad, draait door en besluit om deze weigering van dienst met de dood te bestraffen. Door snel weg te duiken, ontwijkt Michaëlis de kogel die Moseley op hem afvuurt.

Enkele dagen later krijgt John Michaëlis het commando over het 502e regiment.

 

Op 17 september springt Michaëlis boven de Sonse Heide. Tijdens de daarop volgende zware gevechten raakt hij licht gewond. Natuurlijk gaat hij door. Opgeven is GEEN optie. Op 22 september gaat het echter flink mis. Er ontploft een Duitse artilleriegranaat voor zijn hoofdkwartier. Michaëlis raakt zwaar gewond, en moet het bevel overdragen om vervolgens thuis te herstellen.

 

Op 28 december 1944 hervat hij zijn werk als ‘Chief of Staff’ van de 101e Airborne Divisie. Tegen het einde van de oorlog komt de divisie in Bergtesgaden aan. Hier staat het buitenverblijf van Hitler. Het wordt vakkundig leeggeroofd. De parachutisten zelf zeggen: “We hebben de aanwezige spullen zorgvuldig en totaal bevrijdt.”

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

Generaal John Michaëlis wordt benoemd tot ereburger van Best en zijn naam wordt verbonden aan de atletiekvereniging. Helaas is hij nooit in de gelegenheid geweest om nog eens naar Best te komen.

 

John Michaëlis ( 20-08-1912 / 31-10-1985 )

John Michaëlis wordt tijdens de Koreaanse Oorlog bevorderd tot generaal. Maar voor zijn manschappen blijft hij “Iron Mike”.