Geniet jij van deze heerlijke Strijder van Bob's Vinyl & Bier? Hier vind je het verhaal van een heldhaftige Strijder die zijn leven op het spel heeft gezet in Aarle-Rixtel tijdens WO2, voor onze vrijheid.

Onze strijder: Krijn Roest!

Krijn wordt geboren op 23 mei 1921. Na zijn schooltijd gaat hij aan de slag als zuivelbereider. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar de ervaringen zijn zo slecht dat hij tijdens verlof besluit niet meer terug te keren. Hij duikt onder in Aarle-Rixtel, waar hij samen met een andere onderduiker, Henk Janssen op de Heikant terechtkomt. Daar gaat Krijn werken op de boerderij van de familie Van de Heyden en Henk bij de familie Van Rixtel. Tijdens hun werk komen ze al snel in contact met de ondergrondse en besluiten zich dan ook bij hen aan te sluiten.

Op 25 september 1944 wordt oostelijk Helmond bevrijd en dan gaat ook in Aarle-Rixtel het gerucht rond dat de Duitsers gevlucht zijn. Na een voorverkenning blijkt dat in Bakel nog een drietal Duitsers zijn achtergebleven op de boerderij van de familie Donkers op het Mathijseind. Krijn krijgt opdracht om met Henk en een aantal strijders van de Binnenlandse Strijdkrachten de Duitsers te arresteren. Gewapend met een stengun, gekregen van de Amerikanen in Son, gaan ze op pad. De familie Donkers had van tevoren opdracht gekregen om eten te koken voor de Duitsers, zodat de overval en arrestatie in de keuken kon plaatsvinden.

Krijn, Henk en de soldaten van de Binnenlandse Strijdkrahcten verspreiden zich, omsingelen de boerderij en vallen de keuken binnen. Die blijkt dan al leeg te zijn en juist op dat moment klinken er schoten aan de voorkant van de boerderij. Krijn word zwaar bloedend in de deuropening aangetroffen, met een schotwond in zijn lies. Hij wordt met spoed overgebracht naar het Anthoniusgasthuis in Helmond, maar bij aankomst blijkt hij al door ernstig bloedverlies te zijn overleden. Krijn is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

De Duitsers die hem tijdens hun vlucht hebben neergeschoten, worden later alsnog opgepakt en aan de geallieerden overgedragen.

Krijn Roest 23-05-1921 / 25-09-1944

Een held die we nooit mogen vergeten!