Geniet jij van deze heerlijke strijder van Bierwinkel Reeshof in Tilburg? Hier vind je het verhaal van deze heldin.

Onze strijd(st)er: Coba Pulskens

Coba wordt geboren op 26 mei 1884 in Tilburg, waar ze in povere omstandigheden opgroeit in een arbeidersgezin. Na de lagere school en de huishoudschool trad ze in dienst bij Joodse diamantairsfamilies in Antwerpen waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse bezetting meemaakte. Vanaf 1931 was ze als werkster in dienst bij de gemeente Tilburg.

Vanaf 1942 wordt Coba actief in het verzet als hulpverlener aan onderduikers. Zo haalt ze joden, neergeschoten geallieerde piloten en enkele Limburgse verzetsmensen over de vloer. De laatste neemt ze enkele keren ondanks waarschuwingen van haar broer Nico mee naar café L’Echo des Montagnes, waar niet zelden agenten van de Grüne Polizei halve liters bier achterover slaan. “De jongens moeten af en toe gelucht worden”, vindt ze.

Verraders weten in 1943 een Limburgse verzetsgroep te infiltreren waarvan enkele leden eerder bij Coba ondergedoken hadden gezeten. De Duitsers misbruiken haar woonadres vervolgens om onderduikers in de val te lokken, zonder dat Coba of haar collega in het verzet Leonie van Harssel hiervan een vermoeden hebben. Vanuit het verzet is het in ieder geval reden om de komende maanden Coba’s ‘besmette’ huis niet langer als onderduikadres te gebruiken.

Als ze in 1944 opnieuw geallieerde piloten in huis haalt, gaat het mis. Er wordt een beroep gedaan op Coba om enkele ondergedoken piloten op te vangen, van waar ze door worden gezonden naar de Belgische grens. Op dat moment heeft ze al drie piloten thuis opgevangen. Het transport van de geallieerde piloten wordt georganiseerd door politieagent Harry Aarts uit Eindhoven en Jan Brunnekreef en Piet Haagen van de Oisterwijkse verzetsgroep van Bim van der Klei. Op 8 juli 1944 vervoeren zij de twee piloten van Eindhoven naar Coba in Tilburg. In Moergestel wordt de wagen aangehouden. De inzittenden vallen meteen door de mand; de twee piloten spreken geen Nederlands en in de wagen worden wapens aangetroffen. De geallieerden worden in Gilze en Rijen vastgezet; de verzetsmensen in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Na verhoor wordt Jan Brunnekreef de volgende dag door de Sicherheitsdienst (SD) meegevoerd naar Tilburg, om het huis van Coba aan te wijzen. Als de Duitsers daar een inval doen, treffen ze de drie reeds aanwezige piloten aan die ter plaatse worden opgepakt en in de tuin worden doodgeschoten. Coba zelf wordt met plaatsgenoot en verzetskameraad Leonie van Harssel gearresteerd en afgevoerd naar kamp Vught. Daar komen ze er tijdens verhoor tot hun schrik achter dat de Duitsers er al een jaar van op de hoogte zijn dat ze onderduikers in huis heeft gehaald.

Coba wordt tijdens de evacuatie van Kamp Vught op 5 september 1944 ( ook bekend als Dolle Dinsdag ) met vrouwelijke gevangenen op transport gezet naar Ravensbrück. Daar wordt ze in februari 1945 in de gaskamer om het leven gebracht.

Coba Pulskens Tilburg 26 mei 1884 – Ravensbrück 17 maart 1945

Een heldin welke we nooit mogen vergeten!

Coba is postuum geëerd met de Amerikaanse Medal of Freedom. In Tilburg vinden we diverse monumenten en straatbenoemingen aan deze heldhaftige vrouw.