Geniet jij van deze heerlijke Strijder bij het Parkpaviljoen Philips de Jongh? Hier vind je het verhaal van een ware held die zijn leven op het spel heeft gezet in Eindhoven, voor onze vrijheid.

Onze strijder: Rien van Bruggen!

Rien van Bruggen werd op 30 juni 1901 geboren in Tilburg. Hij verhuisde naar Eindhoven om te werken bij Philips. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij spoedig in het verzet terecht. Zijn schuilnaam was “De Brug”. Samen met andere Eindhovenaren heeft hij het leven gered van mensen, die door de Duitsers gezocht werden.

 

Tot het moment waarop hijzelf gearresteerd werd.

 

Hulp aan Joden

Reeds in het tweede en derde jaar van de oorlog, 1941/1942, hielp “De Brug” (Rien van Bruggen) samen met “De Aap” (Harry Aarts) en “De Leeuw” (Wim Leeuw) joodse landgenoten om onder te duiken. Bijvoorbeeld op een boerderij of in een klooster.

 

Tientallen joodse landgenoten hebben zo hun leven te danken aan deze moedige mannen uit het verzet.

 

Staking bij Philips

In 1943 publiceerden de kranten op last van de Duitse bezetter een oproep aan 300.000 Nederlandse officieren en dienstplichtigen van het voormalige Nederlandse leger. Zij  moesten zich melden om in Duitse krijgsgevangenschap te gaan. Hierdoor kwam Duitsland aan goedkope arbeidskrachten en konden de mannen, die met een geweer om konden gaan, zich niet tegen de Duitsers keren. Twee vliegen in één klap. In Hengelo leidde dit tot een algemene staking, die oversloeg naar andere plaatsen. Ook in Eindhoven werd gestaakt. Rien van Bruggen was één van de initiatiefnemers en leider van de staking bij Philips. De stakingen werden door de Duitsers in opdracht van Rauter (hoofd van de Duitse politie) bloedig neergeslagen. Ook bij Philips vielen doden. Het gevolg was, dat meer mensen in het verzet gingen en veel dienstplichtige militairen onderdoken.

 

Hulp aan piloten

Ook in 1943 begonnen de geallieerden met het bombarderen van doelen in Duitsland. Veel van deze vliegtuigen werden boven Nederland neergeschoten door de FLAK (luchtafweergeschut) en Duitse jachtvliegtuigen. Rien van Bruggen en andere verzetsmensen begonnen met het laten onderduiken van neergeschoten vliegtuigbemanningen. Via Limburg en België probeerden zij hen terug te loodsen naar Engeland.

In 1944 werden de bombardementsvluchten opgevoerd en werden er meer geallieerde vliegtuigen neergeschoten. De ontsnappingsroutes naar Limburg raakten verstopt. Rien van Bruggen zocht een nieuwe route naar België. Via vrienden uit Oisterwijk kwam hij terecht bij een verzetsgroep uit Tilburg.

 

De laatste rit

 

In de nacht van 8 op 9 juli 1944 vervoerde het Eindhovense verzet twee piloten vanuit Waalre naar Tilburg. In Moergestel werden ze staande gehouden door de Duitsers, gearresteerd en verhoord. De piloten gingen in krijgsgevangenschap. Luttele uren later werd Rien van Bruggen thuis gearresteerd. Via Kamp Haaren (gevestigd in het voormalig seminarie) kwamen Rien van Bruggen, Harry Aarts, Piet Haagen en Jan Brunnekreef in Kamp Vught terecht.

 

Gefusilleerd

Op 19 augustus 1944, tegen zonsondergang van een mooie zomerdag, werd Rien samen met zijn kameraden op een vrachtwagen van de SS afgevoerd naar de schietbaan, die buiten het kamp lag. Tegen half negen die avond vielen de schoten van het vuurpeloton. Ze werden in koelen bloede vermoord. Rien was slechts 43 jaar oud.

 

Rien heeft zijn leven ontelbare keren op het spel gezet voor anderen.

Hij was een echte held. Een strijder die we nooit mogen vergeten!

 

Marinus Gerard van Bruggen (13-06-1901 / 09-07-1944)