Geniet jij van deze heerlijke strijder van Kaashuis Best? Hier vind je het verhaal van deze held.

Onze strijder: Bernard Beekmans!

Bernard wordt op 12 oktober 1907 geboren in Best. Hij is getrouwd met Catharina Vorstenbosch en vader van drie kinderen. In Best werkt hij als klompenmaker bij het bedrijf van zijn oom, maar hij dient ook twee jaar bij de Vrijwillige Landstorm in ’s-Hertogenbosch. Aansluitend daarop vervult hij zijn dienstplicht als infanteriesoldaat aan de grens. Vanwege de toenemende oorlogsdreiging wordt eind augustus 1939 het Nederlandse leger gemobiliseerd. Samen met zijn grensbataljon wordt Bernard daarop naar de Maas gezonden. Zijn standplaats wordt mitrailleurkazemat S1 bij Vessem.

 

Zijn standplaats wordt mitrailleurkazemat S1 bij Vessem..

 

Wanneer de Duitsers op 10mei 1940 daar de Maas oversteken, vlucht de bezetting van de kazemat, maar Bernard blijft als enige op zijn post en neemt de vijand onophoudelijk onder vuur, totdat de mitrailleur het door oververhitting begeeft. Daarna opent hij, vrijwel
als laatste overgebleven verdediger van de linie, met zijn geweer het vuur op de binnentrekkende Duitsers.

 

Vier gevangengenomen Nederlandse soldaten worden door de Duitsers naar de kazemat gestuurd om Bernard tot overgave te dwingen. Hij blijkt dan al te zijn gesneuveld. Duitse soldaten die de Maas al eerder waren overgestoken, hadden de kazemat in de rug aangevallen en Bernard daarbij gedood. Hij is 32 jaar oud geworden. Vanwege zijn standvastigheid is Bernard postuum benoemd tot Ridder in de Militaire Willemsorde.

 

Dit is een held welke we nooit mogen vergeten.

 

Bernard Beekmans werd bij Koninklijk Besluit van 9 mei 1946 postuum de Militaire Willemsorde der 4e Klasse toegekend, met als overweging: “Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden door bij een vijandelijke aanval op het Maasvlak te Wessem op 10 mei 1940 alleen op zijn post te blijven in Kazemat S 1, hoewel de rest van de kazematbezetting was gevlucht; heeft het vuur op den over de Maas trekkende vijand voortgezet, niettegenstaande alle overige automatische wapens van de compagnie door den vijand tot zwijgen waren gebracht en na ’s vijands overgang de verdediging voortgezet, totdat de kazemat in de rug werd aangevallen en buiten gevecht werd gesteld, waarbij hij sneuvelde”.

 

Bernard Beekmans

(12-10-1907 geboren in Best / 10-05-1940 gestorven in Wessem)

 

In Best staat zijn naam vermeld op het oorlogsmonument in het Kruispark. Bovendien is in Best (Wilhelminadorp) een straat naar hem genoemd, Bernard Beekmansstraat. 

 

In Wessem staat aan de Burgemeester Joostenlaan een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan Bernard Beekmans, 9 andere gesneuvelde militairen en 32 door oorlogsgeweld omgekomen burgers.